Tehnologia este prezenta la tot pasul, este parte integranta a muncii noastre, in activitatile de relaxare, in calatorii, dar mai ales in activitatea de invatare.
Avand in vedere progresul tehnologic al ultimilor ani, ne dam seama ca tehnologia nu ne influenteaza doar pe noi, ci si cultura din care facem parte.
Avand acces zilnic si nelimitat la telefoane mobile, internet si calculatoare, fie ca vorbim despre PC, laptop sau tableta, devine evident faptul ca trebuie dezvoltat un plan care sa includa tehnologia si in scoli sau licee, nu numai pentru cele de profil, ci in absolut fiecare unitate de invatamant.
Avand in vedere grafica vie, fundalurile si personajele extrem de bine create si conturate, alaturi de o muzica de fond bine aleasa, copiii par sa fie din ce in ce mai atrasi de tehnologie, dorindu-si sa dea deoparte manualele si caietele clasice. Un copil prefera sa stea ore in sir jucandu-se pe telefon, dar pare ca se plictiseste instant cand este vorba sa se aseze la birou si sa isi faca temele.
Avand in fata aceste fapte, parintii sunt tentati sa creada ca tehnologia este un fapt daunator pentru dezvoltarea atat fizica, cat si psihica a copiilor lor, cand, de fapt, tehnologia este probabil cea mai buna unealta pe care o pot folosi pentru a-si ajuta copiii sa invete si sa se dezvolte multilateral.
Este normal ca cei mici sa se plictiseasca mult mai usor de cartile clasice fata de cum o faceam noi in urma cu 30 de ani. Copiii au obiect de comparatie a cartilor cu jocurile lor din telefon, si pe cand in carte trebuie sa stea si sa analizeze fiecare exercitiu in parte, intr-o aplicatie online sau mobila, lucrurile se desfasoara mult mai rapid.
Prin urmare, de ce este buna tehnologia pentru copiii nostri? Cu o folosire adecvata, cu alegerea potrivita a jocurilor si a aplicatiilor pe care le folosesc copiii, putem sa ii indreptam spre o invatare modelata in mai multe forme. Haideti sa vedem care ar fi cele 5 motive prin care putem folosi tehnologia spre beneficiul elevilor:
1. Tehnologia transforma procesul de invatare, iar copiii au mult mai multe oportunitati. Cu ajutorul tehnologiei, copiii invata sa isi dezvolte imaginatia si sa lucreze mai bine in echipa alaturi de profesorul lor. Acestia pot lucra impreuna pentru a rezolva acelasi tip de problema sau probleme de tipuri diferite, in functie de nivelul de pregatire al fiecaruia. Chiar daca, sa zicem, avem copii care au varsta de 10 ani in aceeasi clasa, nivelul lor cognitiv. Chiar daca au varste identice, copiii se dezvolta diferit.
2. Avand fiecare copil cate un calculator pe care sa il foloseasca, vor putea accesa mult mai multa informatie intr-un timp mult mai scurt. Mintea celor mici are o putere mult mai mare de a primi, procesa si inregistra informatia, prin urmare ei au nevoie de idei si lucruri noi de descoperit in fiecare zi.
3. Ii ajuta pe copii sa ramana concentrati la subiectul predat intr-o anumita lectie. Cei mai multi copii din ziua de astazi au folosit obiecte tehnologice inca de cand au invatat sa mearga. Fie ca au privit la televizor, fie ca s-au uitat la desene pe tableta sau au jucat puzzle-uri pe telefon, s-au obisnuit cu un stil alert si dinamic de invatare, iar scoala le incetineste momentan procesul prin folosirea unor lectii statice.
4. Prin folosirea obiectelor tehnologice la cursurile de la scoala, profesorii le ofera copiilor posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile de relationare online. Pentru ca tehnologia este in momentul de fata atat de avansata, au aparut si factori negativi, precum cyberbullying. Asa cum copiii invata sa traverseze strada doar cand semaforul arata culoarea verde, asa trebuie sa invete sa foloseasca si internetul corect. Oportunitatile sunt infinite, dar trebuie sa stie cum sa se foloseasca corect de internet.
5. Multor copii le este teama de esec atat in fata colegilor, cat si a profesorilor, insa tehnologia ofera sansa de a incerca si a gresi de mai multe ori fara ca acestia sa primeasca o nota mica. Procesul de invatare este mult mai lejer, in termeni pe care ei ii cunosc si apreciaza.