Printre nenumaratele industrii care au fost afectate de aparitia Coronavirusului se numara si constructiile. Activitatea pe santierele din intreaga lume a fost oprita, incetinita sau blocata pentru o perioada mai scurta sau mai lunga.
Cea mai dificila perioada a trecut insa, spun specialistii. In ciuda provocarilor cu care s-au confruntat, oamenii din industrie au invatat sa se adapteze.
A existat si o parte benefica, daca se poate spune asa. Amenajarile cladirilor de birouri s-a putut realiza mai usor, deoarece multe firme au implementat munca de acasa pentru toti angajatii sau cea mai mare parte a acestora.
Proceduri de siguranta pe santier
Treptat, lucrurile au inceput sa se miste si pe santiere s-a auzit din nou zumzetul utilajelor. Operatiunile au fost repornite dar totul a trebuit regandit.
Pentru a mentine muncitorii in siguranta a fost nevoie de implementarea anumitor masuri. Pastrarea distantei de doi metri este una dintre recomandari, insa acest lucru este greu de realizat in unele situatii.
Alte masuri sunt deja catalogate drept obisnuite, fiind cele folosite de populatie in general. Acestea includ purtarea mastii de protectie, spalarea frecventa pe maini, folosirea dezinfectantului, igienizarea suprafetelor etc.
Activitati la distanta
Tot pentru a se adapta situatiei pandemice, unele tari au ales sa foloseasca instrumente digitale pentru a evita deplasarea la fata locului. De exemplu, in Kuweit controlul calitatii cladirilor s-a realizat prin fotografii si filmulete, in loc de inspectia in persoana. Iar in SUA a devenit un lucru obisnuit ca inginerii de pe santier sa vorbeasca prin apel video cu autoritatile responsabile de controlul cladirilor.
Cresterea cererii
Dupa o perioada grea si o repornire timida, domeniul constructiilor a venit cu o surpriza. Cererea pentru echipamente de constructii si piese de schimb pentru utilaje de constructii a crescut semnificativ.
Acest aspect poate fi surprinzator, mai ales datorita faptului ca preturile au crescut. Tinand cont de provocarile actuale ale pietei, furnizorii nu au putut actiona altfel.
Tehnologii avansate
Viitorul in care un bloc este ridicat de utilaje robotizate poate fi mai aproape decat credem. In China au aparut primele echipamente de pavat fara sofer. Acestea pot fi monitorizate de la distanta si au marje de eroare foarte mici. In plus, costurile sunt reduse si eficienta este crescuta.
In SUA este utilizata o alta metoda inovatoare: un sistem autonom pe baza de senzori care controleaza utilajele de constructii. Acesta este amplasat pe un excavator, de exemplu, si pe baza datelor pe care le colecteaza de la senzori poate lua decizii de sapare sau mutare a materialelor. In prezent sistemul este monitorizat de la distanta de supraveghetori umani.
Chiar daca aceste inovatii au fost gandite inainte de aparitia epidemiei de Covid-19, ele sunt cu atat mai cautate acum. In contextul actual se cauta metode cat mai eficient pentru mentinerea distantei intre persoane iar robotii devin preferati in numeroase domenii, nu doar in constructii.
Un lucru este sigur, nimic nu va mai fi la fel. Insa, la fel de sigur este ca avem nevoie de drumuri, cladiri, poduri, etc. asa ca nu putem decat sa ne adaptam noilor conditii din domeniul constructiilor.