Organizația Mondială de Meteorologie a publicat un raport privind schimbările climatice așteptate.
Lumea se apropie tot mai mult de punctul critic al încălzirii globale – acesta poate fi atins în următorii 5 ani. Probabilitatea ca temperaturile globale să depășească temperaturile cu 1,5 grade în epoca preindustrială este deja de 40%, informeaza meteo.bewoman.ro, citând un raport al Organizației Meteorologice Mondiale.
Pentru studiu, Organizația Meteorologică Mondială folosește date din mai multe surse , inclusiv NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA.
Prognoza este că în fiecare an, din 2021 până în 2025, va fi cu un grad Celsius mai cald . Încălzirea va afecta aproape toate regiunile planetei.
2020 a fost unul dintre cei mai călduroși trei ani și cu o temperatură medie care a fost cu 1,2 ° C peste nivelurile preindustriale. Conform prognozei, există o probabilitate de 90% ca anul 2020 să devină cel mai cald de când s-au ținut statisticile.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca lumea să depășească limita critică stabilită de Acordul de la Paris asupra climei, deoarece vizează temperaturi pentru o perioadă de 30 de ani , nu ani individuali.
Pe de altă parte, asistăm la valuri de căldură, la topirea gheții, la încălzirea oceanelor și la migrarea speciilor către zone mai reci – toate acestea sunt indicii că Pământul se încălzește inexorabil.
Înălțimea Mont Blancului a scăzut cu un metru în 4 ani
Înălțimea muntelui Mont Blanc a scăzut cu un metru în 4 ani din cauza incalzirii globale, spun specialistii de la Haute-Savoie care fac masuratori din 2 in 2 ani.
Înălțimea unuia dintre cele mai înalte vârfuri din Europa a scăzut cu aproape 1 metru în ultimii 4 ani . O echipă de 30 de oameni a constatat în septembrie că Mont Blanc are în prezent 4.807,81 metri înălțime, potrivit meteo.com.ro
Cercetătorii de la departamentul Haute-Savoie, care fac măsurători la fiecare doi ani , spun că o echipă de climatologi, glaciologi și alți experți procesează în prezent toate datele colectate pentru a formula ipoteze care să explice fenomenul.
Muntele Mont Blanc este acoperit cu zăpadă constantă , care se schimbă în funcție de vreme și precipitații. Din acest motiv, înălțimea sa variază. Vârful stâncos atinge 4792 de metri .
Din informaţiile disponibile se arată că în 2017 înălţimea vârfului era de 4808,72 metri , iar în 2007 – 4810,9 metri .
Datele raportate în 2019 nu au fost publicate deoarece oamenii de știință le consideră a fi „extrem de scăzute” – 4806,03 metri, ceea ce trebuie luat în considerare cu atenție. Din acest motiv, s-a decis să aștepte datele din acest an.