Organizația Națiunilor Unite (ONU), o firmă de arhitectură numită Oceanix și orașul sud-coreean Busan au dezvăluit un prototip al unei versiuni plutitoare și durabile a nodului cheie de transport.
Orașele plutitoare ar putea fi o modalitate de a atenua efectele creșterii nivelului mării cauzate de schimbările climatice, scrie www.homespot.ro
„Ridicarea nivelului mării este o amenințare existențială pentru unele insule mici și orașe de coastă joase”, a declarat cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC) la sfârșitul lunii februarie. Creșterea nivelului mării amenință infrastructura electrică și de transport a orașelor de coastă, potrivit raportului.
Din 1880, nivelul mediu al mării a crescut cu opt (20,3 cm) și nouă inci (22,9 cm), potrivit portalului Climate.Gov al Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA).
O treime din această creștere are loc în ultimii 25 de ani. În Statele Unite, nivelul mediu al mării este de așteptat să crească între 10 (25,4 cm) și 12 (30,5 cm) inci până în 2050, potrivit NOAA.
Busan are o populație de 3,4 milioane de locuitori și este un oraș-port esențial. Pentru a se adapta la creșterea nivelului mării, Busan lucrează cu Națiunile Unite și Oceanix pentru a dezvolta un prototip de oraș plutitor. Iată câteva dintre lucrurile pe care compania le-a prezentat:
Prototipul a fost creat din platforme interconectate cu o suprafață totală de 15,5 acri. Fiecare parte a orașului este proiectată pentru o utilizare specifică, cum ar fi un loc de locuit sau de cercetare. Podurile leagă platformele individuale.
Citeste pe republika-network.ro si alte stiri interesante!
Planul prevede o comunitate de 12.000 de persoane cu capacitatea de a se extinde la peste 100.000 de persoane.
Orașul plutitor este complet sustenabil și cu panouri solare, iar toată apa care va fi folosită în el va fi procesată și reciclată.
În urmă cu trei ani, ONU a început oficial să cerceteze orașele plutitoare ca o modalitate de adaptare la schimbările climatice.
„Trăim într-o perioadă în care nu ne putem permite să construim orașe așa cum sunt construite New York sau Nairobi”, a spus secretarul general adjunct de atunci, Amina Mohammed.
„Trebuie să construim orașe, știind că ele vor fi în fruntea riscurilor climatice, de la creșterea nivelului mării până la furtuni. Orașele plutitoare pot face parte din noul nostru arsenal de instrumente.”