Te-ai apucat de reparații în gospodărie, însă materialele de construcții sunt denivelate, neomogene și mult prea abrazive? Nu este nevoie să le dai retur sau să cumperi altele, căci această neplăcere se poate rezolva cu ușurință cu ajutorul celui mai comun obiect din gospodăria oricărui om muncitor: flexul. Totuși, pentru a-l folosi, ai nevoie de un disc diamantat specific tipului de material pe care dorești să îl modifici. În acest articol îți explicăm avantajele pe care le ai dacă alegi discul diamantat special pentru șlefuire și la ce să te uiți atunci când alegi unul, astfel încât să ai parte de rezultate mulțumitoare.
Slefuire beton
Unul dintre procesele prin care pot trece materialele de construcții, precum betonul, asfaltul sau țevile, este șlefuirea. Chiar dacă producția este automată, materialele de construcții nu vin întotdeauna în formă perfectă și au nevoie de mici ajustări. Acestea se realizează simplu și ușor dacă dispui de un polizor unghiular (flex) și de un disc diamantat adaptat.
În urma șlefuirii, materialul în cauză devine omogen, cu suprafață fină și lucioasă, fără defecte și cu muchii perfecte. Deoarece materialele au dimensiuni și grosimi diverse, se impun diferite tipuri de discuri. Pentru materialele subțiri, așa cum sunt faianța sau gresia, se impun discuri mai mici, precum dimensiunea de 115 mm. Un alt avantaj al folosirii unui disc pentru șlefuire este cantitatea de praf semnificativ diminuată. Ai câteva ustensile de grădină vechi, care au nevoie de o ascuțire? Nimic mai simplu, fiindcă un disc de șlefuire o poate face rapid.
Pentru a fi sigur că ai parte de instrumente de calitate superioară, așa cum este un disc diamantat șlefuire beton, ai nevoie de un furnizor serios și profesionist, așa cum este Disc-Beton. În cele ce urmează vom analiza tipuri de discuri pentru șlefuire și de ce sunt utile în curtea și grădina ta.
Disc de slefuit beton
Fie că vorbim despre beton, ciment, asfalt, gresie/faianță, țevi sau suprafețe vopsite, șlefuirea este o parte importantă din finalizarea lucrării. Nu este nevoie să fii un profesionist din domeniul construcțiilor pentru a utiliza un disc de șlefuire, însă trebuie să ții cont de câteva aspecte.
Discurile diamantate pentru șlefuire vin în mai multe diametre, cele mai întâlnite fiind 115, 125, 150, 180 și 230 mm. Adaptezi discul după nevoia pe care o ai și după tipul de flex de care dispui. Dacă plănuiești să finisezi țevi subțiri, de până în 35 mm, poți apela cu încredere la un disc mic, de 115 mm, însă dacă ai nevoie să tai suprafețe mari sau groase, precum betonul, ia în considerare mărimile 150 și 180 mm. Dacă ești amator, nu te grăbi să alegi discuri pentru polizoare foarte puternice, deoarece acestea devin periculoase foarte repede. Limitează-te la discuri cu viteză periferică de maxim 80 m/s.
Dimensiunile de 180 și 230 mm sunt potrivite pentru materiale dure, ca piatra, metalele grele sau dalele. Evită folosirea discului la tăierea lemnelor, nu este conceput pentru această activitate.
Polizor unghiular
Există patru mari tipuri de discuri diamantate, în funcție de scopul pe care-l îndeplinesc: pentru șlefuit, pentru lustruit, cu perii de sârmă sau cu diamant pentru tăiere. Fiecare tip de disc are nevoie de un aparat specific la care să fie montat și care poartă numele de polizor, sau flex. Polizorul este ideal pentru tăierea și finisarea proiectului, dar și pentru alte procese precum: șlefuirea, perierea, debitarea și polizarea.
În funcție de scopul pentru care este utilizat, este ales și discul. Astfel, putem avea un disc ideal pentru betonul abraziv, pentru șlefuirea cimentului și a granitului și pentru îndepărtarea vopselelor de pe diferite suprafețe. Ai o situație mai specială, în care trebuie să șlefuiești materiale care conțin latex, acrilice, adezive sau cleiuri? Îți recomandăm discuri cu dimensiunile 125 și 180 mm.
În folosirea polizorului și a discului cel mai important aspect este siguranța, motiv pentru care este esențială alegerea unui echipament de protecție complet. Acesta constă, de obicei, din ochelari de protecție, mănuși, cască, chiar salopetă. Deși ți se poate părea incomodant, nu scoate apărătoarea pentru flex de la polizor, deoarece riscul unui accident în folosirea flexului este foarte mare.