Plănuiești să înființezi o cultură de fasole urcătoare, dar nu știi exact ce nevoi are? Fie că intenționezi să o cultivi pentru propriul consum sau pentru comerț, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont în dezvoltarea unei culturi de fasole. Pentru că fasolea urcătoare este semnificativ mai pretențioasă decât cea pitică, venim cu o serie de sfaturi pentru a avea o cultură de invidiat!
Fasolea urcatoare- sfaturi utile
Fasolea urcătoare este o leguminoasă cu creștere nedeterminată, ceea ce presupune că ar trebui să limitezi la un moment dat dezvoltarea pe verticală pentru a ajuta planta să se concentreze pe calitatea păstăii. În continuare explicăm condițiile de mediu și îngrijirea de care fasolea are nevoie, de la pregătirea terenului până la recoltare.
Primul pas este alegerea soiului de fasole urcătoare pe care ți-l dorești, indiferent că plănuiești să o crești în grădina personală, în solar sau pe câmp. Soiurile timpurii se plantează în primăvară și au o perioadă de vegetație de până la 53 de zile, în timp ce soiul târziu prelungește perioada până la 65 de zile. Avantajul cultivării fasolei este că o poți face aproape tot timpul anului. Poți începe de la sfârșitul lunii martie și să continui să plantezi până la sfârșitul lunii iulie, practică des întâlnită în sudul țării noastre.
Alege un teren însorit sau semi-umbros, căci fasolea iubeste lumina soarelui. Solul ideal este cel permeabil, luto-nisipos. Terenul necesită o minimă pregătire, constând în săpare și fertilizare, mai ales dacă ai un teren sărac în minerale. Pentru a combate buruienile, tratează solul cu erbicid, însă neapărat înainte de înflorirea plantei.
Cum să îngrijești semințe de fasole urcătoare
Odată pregătit solul, se pot planta semintele de fasole. Acestea se seamănă câte 3 într-un cuib, păstrând o distanță de 40-50 cm între cuiburi și 90 cm între rânduri, la o adâncime de 3-4 cm. Semănatul se face atunci când temperaturile sunt de 14-16 grade Celsius, ceea ce înseamnă perioada aprilie-mai, în funcție de zona țării în care te afli.
După cum aminteam mai sus, fasolea iubește căldura, deci are nevoie de o temperatură de peste 20 de grade Celsius pentru ca semințele să germineze în maxim o săptămână. Dacă buletinul meteo anunță o primăvară friguroasă, mai bine mai aștepți până plantezi semințele, fiindcă la orice temperatură sub 10 grade Celsius, germinarea semințelor și creșterea plantei sunt oprite.
Perioadele de vegetație, înflorire și legare a păstăilor sunt critice și atunci fasolea are nevoie de cea mai multă atenție. Lumina să fie cât mai intensă, iar umiditatea crescută. Tot atunci poți completa îngrijirea cu un fertilizant și un erbicid grijuliu cu planta. În restul sezonului, fasolea nu are nevoie nici de lumină prea multă, nici de apă constant. În privința irigării, dacă nu ai suficient timp să te ocupi, poți apela la un aspersor, este cea mai bună variantă pentru irigarea fasolei. Fasolea urcătoare este susceptibilă ușor de arsuri solare dacă este udată când soarele arde mai rău. De aceea, perioadele de irigare perfecte sunt dimineața devreme, la orele 06:00-08:00 sau spre apusul soarelui.
Fasole pastai: cum sa o cultivi pentru a avea o recolta bogata
Acum că ai plantat fasolea urcătoare pe terenul tău, trebuie să te asiguri că are toate condițiile necesare pentru a crește sănătoasă. Nu te îngrijora, fasolea nu este o plantă prea pretențioasă. Odată ce plantele sunt definitivate, rărește cuiburile până rămân două plante sănătoase în fiecare cuib.
În momentul în care planta începe să se ridice, va avea nevoie de o bună susținere pentru a nu fi doborâtă de vânt. Crești cultura strict pentru consumul familiei, în curtea personală? Poți sprijini planta cu araci de 2 m. Dacă fasolea este destinată comerțului, mai bine apelează la șpalieri de peste 3 m.
De vreme ce are susținere, planta va avea tendința de a crește necontrolat pe verticală și să consume astfel resursele pe înalțare și nu pe calitatea păstăii. De aceea, când simți că a crescut suficient, rupe vârful. Între timp, ar trebui să se dezvolte păstaia până în punctul în care este bună de cules.
Păstăile se culeg pe măsură ce se dezvoltă, când încă sunt fragede. Un detaliu extrem de important este timpul din zi când alegi să culegi recolta. Niciodată aceasta nu se realizează în miezul zilei, deoarece păstăile sunt sensibile. Trebuiesc respectate aceleași perioade ca la irigare: dimineața devreme și seara cât mai târziu.
Boli la fasole: cum sa protejam cultura
Fasolea urcătoare este predispusă de a dezvolta 3 feluri de infecții. Arsurile comune și aureolate și veștejirea fasolei sunt cauzate de bacterii. Apoi, infecții periculoase sunt cele fungice, precum putregaiul alb și cenușiu, putrezirea rădăcinii și tulpinii sau fuzarioza. Fasolea este expusă inclusiv unei infecții virale, denumită mozaicul comun.
Pentru a preveni și trata astfel de boli este important să apelăm la ajutor specializat, reprezentat de soluțiile fungicide din fitofarmacii. Tot cu ajutorul tratamentelor fitosanitare putem scăpa și de dăunătorii care nu dau pace culturii noastre. În plus, pentru a fi sigur că scapi de infestare, practică rotația culturilor o dată la 3 ani. Din fericire, fasolea nu este pretențioasă cu vecinii și acceptă sol ocupat inițial de roșii, vinete, castraveți, dovlecei, varză, cartofi, ardei și chiar floarea-soarelui.
Daunatorii fasolei, oaspetii nepoftiti din cultura noastra
Unul dintre inamicii fasolei este păduchele negru al sfeclei, care adoră să înțepe frunzele, florile, lăstarii și păstaia pentru a absorbi seva. Afidele și acarienii transportă boli de la alte plante infestate. Erbicidul este cea mai de nădejde ajutor, mai ales dacă este utilizat în faza inițială a infestării. În cazul în care stadiul este prea infestat, mai bine scapi de plantele bolnave, care pun în pericol restul culturii.
Nematocidele au efect atât fungicid, cât și insecticid și erbicid. După aplicare, inundă terenul pentru ca gazele eliminate să se păstreze mai mult timp. Până poți planta din nou pe acel teren trebuie să aștepți măcar o lună.
Gargarita de fasole
Gărgărița de fasole este unul dintre cei mai periculoși dăunători pe care-i poți întâlni în cultura de fasole, deoarece atacă din interior. Femelele se infiltrează în păstaie, depun ouă și consumă boabele. Fermierii nu află de infestarea fasolei decât după ce o recoltează. Soluția este să arunci partea de cultură afectată, iar pe cealaltă să o congelezi la zero grade timp de o săptămână.