Cea mai buna cafea boabe? Există atât de multe varietăți de cafea boabe și diverse amestecuri și tot atat de multe mituri în jurul alegerii cafelei boabe. Și totuși alegerea cafelei boabe e primul pas pentru a obține o cafea bună în ceașcă.
Deci, cum o alegi pe cea mai bună?
Sunt câteva aspecte care contează: tipul de cafea și originea acesteia, compoziția amestecului, gradul de prăjire, prospețimea. Cunoașterea acestor caracteristici te va ajuta să te orientezi mai bine in alegerea cafelei boabe potrivite pentru gustul tau.
Cum să alegi cea mai buna cafea boabe
Dupa tipul boabelor
Toate soiurile de cafea din lume sunt produse din fructele arborilor de cafea de două tipuri:
- Cofféa arábica, cunoscută cu numele de „arabica”
- Coffea canephora sau Coffea robusta, cunoscută cu numele de „robusta”.
Arabica se caracterizează prin gust catifelat cu o ușoară aciditate și conținut scăzut de cofeină. În dep de plantațiile pe care sunt cultivate, boabele de cafea arabica împrumută arome naturale de ciocolată, nucă, fructe de pădure, flori, caramel, vin.
Robusta este ușor de distins prin amărăciune și gustul tare, deoarece conține mult mai multă cofeină. Datorită acestor proprietăți, acest tip de cafea este rar consumat în formă pură.
Pentru a simți gustul pur al acestor tipuri de cafea și pentru a înțelege ce tip de cafea să alegi poți cumpăra un mono-sort. Cele mai commune însă sunt amestecurile de cafea din boabe Arabica și Robusta sau boabe din aceeași specie, dar din diferite plantații de cafea.
Alege un amestec dintre:
- 30% Arabica + 70% Robusta, dacă îți place o combinație de gust dulceag și amărăciune ușoară, fără aciditate.
- 20% Arabica + 80% Robusta, dacă îți place o băutură tare, cu aciditate medie și o ușoară notă de amărăciune
- 10-15% Arabica + 90% Robusta dacă ai nevoie să te energizezi dintr-o singură înghițitură de cafea.
Aceasta este o clasificare unuiversală, astfel încât să cunoști aproximativ la ce să te aștepți atunci când alegi un anumit raport cantitativ de boabe de cafea de diferite tipuri. Cu timpul poți experimenta singur proporțiile, comandând un amestec individual.
Dupa tara de origine
Gustul, mirosul și proprietățile cafelei depind și de plantația pe care a fost cultivată. Boabele Arabica culese în patria sa istorică, Etiopia și Yemen, vor da un gust bogat cu note de ciocolată. Kenya este renumită pentru cafeaua cu gust de fructe de pădure. Cafeaua indiană este foarte fină și ușor acidulată. În cafeaua braziliană vei regăsi o aciditate mai mare și aromă de nucă. Dacă preferi dulceața naturală a cafelei fără amărăciunea caracteristică, poți încerca boabele din Guatemala cu aromă de flori și condimente. Printre plantațiile de cafea de pe continentul american, cele Columbiene sun în top. Boabele se caracterizează prin lejeritate și prospețime, aromă pronunțată de fructe. Gust și aromă bogată oferă și cafeaua din Costa Rica și Nicaragua. Boabele de cafea cu o nuanță exotică de tutun provin de pe plantațiile din Cuba.
Dacă preferi rețetele de cafea pe bază de lapte, trebuie să știi că de obicei, laptele se asociază prost cu descriptorii acri și este mai bun cu cei dulci, nuanțele de ciocolată și nuci. De aceea ar fi bine să alegi boabe de origine din țări în care în care în mod tradițional boabele au aciditate mică și gust dulceag de cacao.
Țara de origine a boabelor de cafea este un indiciu și pentru tipul de prelucrare, care la fel influențează caracteristicile cafelei. În timpul procesării uscate, toate proprietățile de aromă ale boabelor sunt păstrate, dar calitatea curățării este oarecum mai proastă. Această metodă de procesare este folosită în Africa, Asia, în țările cu un climat cald și uscat. Procesarea umedă curăță mai bine boabele, este folosit în aproape toate plantațiile din America Centrală și de Sud.
Dupa gradul de prajire
Gustul cafelei este determinat nu numai de soi, ci și de gradul de prăjire al boabelor. Prin urmare, poți alege o cafea high quality, dar să greșești la prăjire. Acest lucru nu se va întâmpla dacă cunoști cum afectează tratamentul termic caracteristicile boabelor de cafea.
Atunci când alegi gradul de prăjire, ia în considerare preferințele tale legate de cafea.
Prăjirea ușoară este cea mai bună pentru a face cafea slabă sau pentru rețete de cafea cu adaos de lapte; Gradul de prăjire mediu și întunecat sunt potrivite pentru cafeaua filtrată (americano) și cafeaua făcută la presa franceză; cel mai înalt grad de prăjire este ideal pentru cafea la ibric și espresso.
Cele trei grade principale de prăjire – ușoară medie și întunecată, sunt împărțite în alte câteva:
Cea mai ușoară prăjire este scandinavă (cinnamon roast), care abia colorează boabele și le dă aroma pâinii proaspete. O astfel de cafea practic nu are culoare și aromă. La prăjirea americană (New England), boabele produc prima pocnire caracteristică iar culoarea lor se schimbă într-un maro pal. Gustul băuturii este încă apos, dar mirosul este mai pronunțat. Următoarea categorie de prăjire ușoară este cea urbană (City Roast). În procesul de încălzire, boabele capătă culoarea castanului deschis și o aromă bogată. În această cafea se observă echilibrul perfect între aciditate și amărăciune, ceea ce face ca această prăjire să fie una dintre cele mai populare.
Gradul de prăjire mediu este specific pentru aproape toate soiurile din America, deoarece este cea mai bună opțiune care dezvăluie în totalitate cele mai bune proprietăți ale boabelor de cafea. O prăjire urbană completă (Full City Roast) se efectuează până la a doua pocnitură, când cireșele eliberează uleiuri și capătă o frumoasă culoare maro și o aromă divină. În cazul în care soiul este caracterizat de aciditate sau aromă de legume, ele se vor face simțite în acest stadiu al prăjirii. Prăjirea vieneză (Viena Roast) conferă boabelor un aspect strălucitor și catifelat, scoate în evidență note de amărăciune, caramel și ciocolată în gustul băuturii.
O prăjire puternică este potrivită pentru iubitorii de cafea tare cu aromă uluitoare. Prăjirea turcească se efectuează până când apare mirosul de cafea arsă. Din astfel de boabe se obține o băutură consistentă, cu un gust amestecat dulce-amar. În timpul prăjirii europene, boabele se deschid complet și încep să fumege. Acest lucru oferă cel mai intens gust, corpolent și un miros ascuțit „de fum”. Prăjirea italiană se caracterizează prin faptul că boabele sunt încălzite de mai multe ori și răcite rapid.
Dupa aspectul boabelor
Pentru a alege cea mai buna cafea boabe, unul dintre criteriile principale ar trebui să fie calitatea boabelor în sine. În primul rând, trebuie să știi că boabele Arabica sunt mai mari decât Robusta și pot ajunge la 8 mm lungime. Au o formă regulată alungită.
Boabele de cafea de înaltă calitate, indiferent de sortul lor se vor diferenția prin faptul că sunt aproximativ aceeași dimensiune, sunt întregi, fără pete și depresiuni sau umflături, au o suprafață netedă, catifelată, cu luciu, culoare uniformă cu diferite nuanțe de la bej la ciocolată.
Și aroma poate spune multe despre calitatea unei cafele.Ea poate fi puternică sau slabă, dar întotdeauna pură și plăcută. Orice miros de ulei rânced, umezeală sau mucegai indică faptul că boabele sunt vechi sau stricate.
Nu ai comandat inca ceaiurile sau cafeaua Manufaktura?
Foloseste codul manufaktura20 si ai 20 RON reducere la prima ta comanda.
Cea mai bună cafea boabe pentru espressor
După cumpărarea unui espressor de cafea, apare întrebarea, ce cafea boabe să folosești? Un răspuns universal valabil la această întrebare nu există, așa cum nu există perferințe și gusturi identice între doi iubitori de cafea.
Doar experimentând diverse boabe de calitate vei ști cum să le alegi pe cele mai potrivite pentru tine.
Arabica și Robusta sunt folosite pentru a crea cele mai bune cafele pentru aparatele de cafea. Gustul, intensitatea, aroma băuturii în ceașcă este determinată de raportul dintre aceste tipuri boabe.
Un gust bogat este meritul de 90% al cafelei Arabica, în timp ce cafeaua Robusta dă amărăciune și putere. În Robusta, conținutul de cofeină este de câteva ori mai mare decât în Arabica, însă boabele nu au acea aciditate caracteristică băuturii. În schimb sunt responsabile pentru formarea spumei bogate și parfumate.
Arabica, la rândul său, dă mai multe nuanțe în gust. Atunci când cafeaua boabe pentru espressor este marcată 100% Arabica, trebuie să te aștepți la o băutură mai puțin puternică însă cu un profil bogat de arome. Pentru a învăța cum să evidențiezi anumite nuanțe, precum note florale, de citrice, ciocolată sau chiar nuci, trebuie să încerci soiuri mono – cafea boabe cultivată și recoltată pe aceeași plantație.
La pasul următor – boabele bine prăjite pot fi identificate după aspectul lor – suprafața lor trebuie să fie uleioasă și strălucitoare. Dacă boabele sunt uscate, atunci au fost prăjite mult timp sau nu a fost folosit cel mai bun soi.
Pentru espressor sunt potrivite boabele cu prăjire ușoară după metoda americană la temperaturi de până la 210-220°C care permit boabelor să dezvăluie note dulci și de plante. La polul opus se află prăjirea întunecată la temperaturi mai mari, între 245-250 °C. Cu cât temperatura de prăjire este mai mare, cu atât aroma de caramel este mai pronunțată și nivelul de amărăciune este mai scăzut. Boabele cu grad de prăjire medie, la temperaturi de la 225°C până la 230°C de grade sunt opțiunea ideală pentru espresso. Dacă vrei boabe de cafea cu adevărat bune dar nu ai suficientă experiență, îți recomandăm să folosești boabe cu acest grad de prăjire mediu și apoi să treci treptat la un grad de prăjire întunecat dacă vei dori o cafea mai tare în ceașcă.