Ai teancuri intregi de hartii pe care nu le mai folosesti? Vrei sa scapi de ele, dar sa te asiguri ca nici nu polueaza natura? In cele ce urmeaza iti explicam cum se recicleaza hartia si care sunt beneficiile atat pentru tine, cat si pentru planeta, daca o faci.
Colectarea selectiva a deseurilor
Colectarea selectiva a deseurilor presupune impartirea gunoiului pe categorii: gunoi menajer, plastic, hartie+carton, sticla, metale feroase si neferoase. Anumite produse si ambalaje te pot pacali in timpul reciclarii, mai ales daca sunt o combinatie de deseuri ca cele mai sus mentionate. Pentru a te asigura ca gunoiul tau va fi reciclat corespunzator, trebuie sa cunosti cateva informatii si reguli de baza. Colectarea si reciclarea se pot face in doua moduri: personal acasa sau intr-un centru de colectare. Pentru a colecta acasa sau la firma, sunt necesare containere separate pentru fiecare categorie in parte. Nu este potrivit sa le amestecam, fiindca se contamineaza intre ele si unele nu mai pot fi reciclate. Un astfel de exemplu este hartia, care se contamineaza cu usurinta daca este pusa ,,la gramada” cu plasticul sau sticla, deoarece acestea de multe ori mai contin urme de lichide in ele, precum vopseaua, uleiul, lichide alimentare (lapte, suc etc.).
Deseurile trebuie analizate putin inaintea reciclarii, pentru a fi siguri ca se incadreaza la categoria pe care o ochisem. Unele produse din comert, precum ambalajele alimentare, sunt o combinatie de hartie cu plastic, de plastic cu sticla sau aluminiu. De aceea, trebuie sa stim fiecare gunoi unde se duce. Mai jos vom vorbi despre cum sa reciclam hartia si cartonul.
Reciclare hartie
Dupa cum bine stim, hartia este realizata din lemnul copacilor, mai exact din fibra de celuloza pe care o contine lemnul. In ultimii 40 de ani a crescut cu 400% consumul de hartie, fapt care a dus la defrisari in masa. Defrisarile produc dezastre naturale, precum inundatiile si alunecarile periculoase de teren. De aceea, este de datoria noastra sa incercam sa taiem cat mai putini copaci. De fapt, aproximativ 35% din copacii taiati la nivel global se folosesc pentru fabricarea hartiei. Desi se biodegradeaza relativ usor in comparatie cu sticla sau plasticul, hartia poate fi reciclata de mult mai putine ori decat deseurile mai sus amintite. Totul tine de calitatea hartiei. O hartie de calitate poate fi reciclata de maxim 7 ori, pe cand una de calitate slaba de doar 4 ori.
Hartia este poluatoare atat pentru sol, cat si pentru apa si aer. Se degradeaza in cateva saptamani, in functie de tipul de hartie, de calitatea ei si de substantele pe care le contine, fiindca de cele mai multe ori contine si compusi chimici pe langa celuloza. Ziarele, de exemplu, se descompun in 6 saptamani. Desi este o perioada mai scurta decat cea a plasticului, caruia ii trebuie in jur de 500 de ani sa se degradeze, cantitatea imensa de hartie produsa anual pe tot globul incepe sa sufoce natura.
Aici intervine reciclarea hartiei. Procesul de reciclare este avantajos atat pentru planeta, cat si pentru producatorii de diverse produse care se folosesc de hartie reciclata. Simtim impactul scumpirilor in societate, insa pentru o companie mare de productie cheltuielile sunt foarte mari. Utilizarea hartiei reciclate aproape ca injumatateste consumul de energie electrica in productie. Mai exact, o tona de hartie reciclata are capacitatea de a economisi peste 3 000 de litri de apa, peste 300 KWh, evita peste 800 g de dioxid de carbon emis in aer. In plus, sunt taiati cu 17 copaci tineri mai putin.
Hartie reciclata
Hartia este de calitati diferite si acesta este principalul factor de care se tine cont atunci cand este reciclata si retransformata. Hartia alba, in special cea pentru imprimanta, este de cea mai inalta calitate si este retransformata in hartie de birou. Ziarele sunt de calitate medie, iar cartonul este de calitate inferioara si de cele mai multe ori sunt transformate in cofraje de oua. Cutiile de tip Tetrapak, adica cele in care se depoziteaza sucul sau laptele, nu se recicleaza laolalta cu hartia, ci se incadreaza la plastic. Este necesar sa analizam ambalajul alimentar, pentru ca multe dintre ele sunt din carton, insa invelite cu o foita subtire de plastic, asadar se incadreaza la plastice.
Colectare hartie
Asezarea hartiei pentru reciclare se face cat mai compact, in teancuri, nu ghem. De asemenea, nu se recicleaza servetele sau prosoapele de hartie pe care le folosim in casa, deoarece sunt contaminate cu lichide. Nici bonurile fiscale sau orice tip de hartie lucioasa, asa cum este hartia de revista, nu se recicleaza. Hartia cerata, plastifiata sau cu lipici pe ea nu se poate recicla si se arunca odata cu gunoiul menajer.
Desi avem tendinta de a colecta si recicla paharele de carton din care am baut cafea, trebuie sa stim ca ele nu se incadreaza la hartie. Chiar daca le spalam inainte sa le aruncam, ele contin o foita de plastic subtire, asa ca se incadreaza tot la plastic.
Pe langa ca folosirea hartiei reciclabile este mai avantajoasa ca pret pentru companii deoarece reduce cheltuielile de apa si curent electric, reciclarea hartiei imbunatateste calitatea apei, solului si aerului. Chimicalele pe care aceasta le contine nu mai ajung in natura, pe care o polueaza, si sunt refolosite pana la sfarsitul vietii lor. Daca simti ca nu te descurci singur la capitolul reciclare, cea mai buna optiune este sa apelezi la un centru de colectare deseuri, care se va ocupa de preluarea gunoiului si astfel vei face si un mic profit. Cu cat reciclezi mai mult, cu atat castigi mai mult.