Când oamenii se gândesc la viitor, își imaginează adesea o lume cu tehnologie avansată și resurse naturale în scădere. Mulți visează ca oamenii să călătorească pe Marte, unde ar putea chiar să cultive plante pe această planetă stâncoasă.
Aceste idei par a fi un viitor îndepărtat, dar pentru Tusia Garibashvili, viitorul este deja aici. În 2018, antreprenorul agricol a fondat Space Farm, un proiect inovator cu sediul în capitala georgiană Tbilisi.
Space Farms sunt ferme verticale de interior. În unitatea noastră cultivăm legume pe aproximativ 150 de metri pătrați. Însă suprafața reală pe care sunt cultivate legumele este de doar 60 de metri cubi, deoarece acestea sunt dispuse pe verticală, spune Garibashvili.
Georgia este o țară mică în care se aplică în principal practici agricole convenționale. Țara are doar 788 000 de hectare de teren arabil. 659 000 de persoane lucrează în agricultură, în principal în ferme private mici.
Vertical
Agricultura verticală ne ajută să cultivăm mai multe legume pe o suprafață mai mică, cu mai puțină apă și fără pesticide, spune Tusya. Apa este economisită prin reciclare. După ce este filtrată, aceasta se întoarce în sistem. Astfel, Space Farm utilizează cu 80% mai puțină apă decât fermele tradiționale.
Ferma spațială este situată în incinta restaurantului Café Stamba. Ferma furnizează produse proaspete restaurantului pe tot parcursul anului. Acestea sunt cultivate în sere uriașe.
“Producem 15 tipuri de legume. Recolta se schimbă în funcție de meniul restaurantului. Astfel, atunci când bucătarul schimbă meniul și cere legume diferite, noi le cultivăm în funcție de dorințele sale”, explică Tusya.
Proiect
Ea și colegii ei au construit ferma din nimic. Proiectul a fost construit pe principiul încercării și erorii, greșelile fiind remediate pe parcurs. Toate echipamentele au fost asamblate manual. În primii ani, am experimentat și am construit o structură care funcționa ca un ceas. Verdețurile noastre sunt cultivate într-un mediu foarte curat, spune Tusia.
Fermele verticale folosesc tehnologii avansate pentru a controla factori precum lumina, umiditatea și temperatura, pentru a produce legume de înaltă calitate. De exemplu, acestea măsoară în mod automat lucruri precum aciditatea solului, alcalinitatea apei, numărul de macronutrienți și multe altele.
Furnizăm plantelor noastre toate elementele necesare pe tot parcursul anului. Ne străduim mereu să inovăm și să oferim noi legume sănătoase, pline de macro și micronutrienți.
Prima
Space Farm este prima fermă verticală din țară și are ambiția de a cultiva legume în spațiu. În Georgia există 500 de specii de viță-de-vie, iar proiectul Space Farm are în vedere cultivarea acestor plante pe Marte.
“Am experimentat, am luat două dintre cele mai populare soiuri din Georgia și am încercat să le cultivăm la ferma noastră. Am vrut să vedem dacă ar putea crește în interior, fără sol natural și fără lumina soarelui”, spune Tusia.
Ideal
Marika, analist la Agenția georgiană de cercetare spațială, spune că vița de vie este ideală pentru a crește într-un mediu asemănător cu cel de pe Marte. Acest lucru se datorează faptului că ele conțin mulți pigmenți care pot rezista la nivelurile ridicate de radiații ultraviolete din spațiu. De asemenea, acestea au un nivel ridicat de fotosinteză și sunt foarte eficiente în absorbția dioxidului de carbon și producerea de oxigen.
Poate că într-o zi oamenii se vor bucura de struguri georgieni pe Stația Spațială Internațională sau pe Lună, spune Marika. Ea adaugă: “Ferma spațială ne poate arăta cum să supraviețuim schimbărilor climatice pe Pământ. Să nu uităm că într-o zi s-ar putea să fim nevoiți să trăim în spațiu, în special pe Marte sau pe Lună.” Citeste mai multe despre agricultura pe https://doctorulplantelor.com