Când vorbim de parfumuri ne gândim la produse de răsfăț însă parfumurile există încă din antichitate iar lucrurile nu stăteau tocmai așa. În plus, nu erau accesibile cetățenilor de rând.
Află din acest articol secretele parfumurilor pentru a te bucura din plin de ele. Cu cât le cunoști mai bine, cu atât te descoperi mai bine.
Simțul mirosului este unul dintre cele mai des utilizate simțuri și asta pentru că vine cu o memorie aparte. Mirosul îți permite să-l asociezi cu obiecte fizice sau situații pentru că implică emoții și amintiri atât de puternice.
Istoria parfumurilor – de la apariție la evoluție.
Te-ai întrebat vreodată care a fost primul parfum? Ei bine, tămâia a fost primul parfum, fiind folosită de egipteni în urmă cu peste 5000 de ani. Tot în antichitate dar după egipteni, tămâia a fost folosită de arabi, greci, indieni și romani. Mai târziu, arabii au fost cei care au adus așa numitul parfum în stare lichidă, după cum îl cunoaștem astăzi.
În 1370 (Ungaria) a fost creată pentru prima dată, apa parfumată pe bază de rozmarin și lavandă. Totul la cererea reginei Elisabeta nemulțumită fiind de mirosul neplăcut așa că a mai trecut timp până ce a fost accesibilă oamenilor de rând. În 1709 apare apa de colonie, denumită după orașul de proveniență, Koln. Avea la bază arome de lavandă, rozmarin și citrice. În secolul al XIX-lea se deschide la Paris, o parfumerie iar din acest moment, parfumurile sunt accesibile pentru clasa de mijloc.
Tipuri de parfumuri.
Parfumurile sunt de mai multe tipuri iar în funcție de concentrații există 4:
- Parfum (P)
Este de fapt extractul de parfum. Cea mai concentrată aromă. Acesta este puternic și vine cu o concentrație de 15 – 40 % ulei de parfum.
Consistența parfumului este mai densă decât a apei de parfum. Parfumul are o persistență de până la 10 ore sau chiar mai mult iar flaconul este prevăzut cu pulverizator.
- Apa de parfum (EdP- eau de parfum)
Apa de parfum este un amestec între uleiul parfumat pe bază de alcool și conține o proporție de uleiuri între 8-15% și aproximativ 85% alcool.
Este important locul în care este aplicată. EdP se aplică la încheieturile mâinilor sau gât, în zonele unde pulsul poate fi simțit pentru a fi mai ușor percepută.
- Apa de toaletă (EdT – eau de toilette)
Apa de toaletă are o concentrație de ulei de parfum între 4-8% și aproximativ 80% alcool. Se aplică de asemenea în locurile în care este simțit pulsul însă nu persistă astfel că este necesară aplicarea repetată pe parcursul zilei.
- Apa de colonie (EdC – eau de cologne)
Apa de colonie este un parfum ușor cu o concentrație între 3-5% ulei de parfum. Are o aromă discretă dar plăcută fiind ideală pentru utilizarea zilnică, în special vara.
Utilizarea acestor tipuri de parfumuri suferă modificări în funcție de anotimpuri sau ocazii.
Piramida olfactivă: de ce sunt importante notele?
Toate parfumurile conțin note de vârf, de mijloc și de bază care alcătuiesc ceea ce se numește piramida olfactivă.
Dacă achiziționezi din magazine online, vei afla detalii despre compoziția fiecărui grup de note.
Notele de vârf reprezintă stratul superior, este prima aromă simțită atunci când aplici parfumul. O aromă de citrice, de prospețime pe care adesea nu o mai simți după 15 minute.
Vei simți apoi notele de mijloc. Se eliberează treptat împreună cu notele de bază. Acestea sunt aromele florale, fructate. Notele de mijloc persistă până la 3 ore.
În final vei simți tonurile de bază, aromele cele mai persistente și care conțin de cele mai multe ori ingrediente lemnoase.
Familiile de parfumuri în funcție de compoziția notelor.
Acum că ai aflat etapele prin care trece parfumul odată aplicat pe piele, mai trebuie să știi că în funcție de cum sunt combinate notele, formează parfumurile:
- Aromatice, perfecte pentru persoane cu un spirit aventurier. O variantă proaspătă a citricelor.
- Citrice, ideale pentru uz zilnic, pentru serile de vară sau primăvară.
- Lemnoase, întruchiparea eleganței aceste parfumuri sunt populare în rândul celor destinate bărbaților însă își fac loc și printre parfumurile pentru femei.
- Fougere, sunt parfumuri destinate bărbaților, bogate în tonuri atât reci cât și calde, în funcție de preferințe.
- Chypre, pornește de la cunoscutul parfum cu această denumire. Sunt parfumuri destinate femeilor misterioase, elegante și sofisticate.
- De piele, sunt parfumurile seducătoare care trezesc amintiri și emoții fiind inconfundabile. Există parfumuri atât pentru bărbați cât și pentru femei.
- Florale, sunt destinate femeilor și sunt perfecte pentru toate anotimpurile. Aceste parfumuri includ o gamă variată de compoziții de arome.
- Orientale, parfumuri opulente, calde, dulci și perfecte pentru anotimpurile reci sau pentru evenimente de seară.
Cunoscând istoria parfumurilor precum și principiul după care sunt concepute, alegerile pot fi mai ușoare. Asta cu atât mai mult cu cât astăzi, accesul la ele este simplificat iar un magazin de parfumuri online îți poate pune la dispoziție o gamă diversificată.